Namen tega pisanja ni promoviranje purizma in mlatenje po vseh, ki namesto besede zgoščenka uporabijo CD, problem namesto težava, ne vedo, kaj so vrženček (žeton za avtobus), mesni krof (hamburger), nakolenčnik (prenosni računalnik), razpočnica (žemlja) in ostale komu smešne skovanke. Prepričana sem, da nič narobe z dialektom in z vrivki iz tujih jezikov (dandanes predvsem iz angleščine, v preteklosti pa iz srbohrvaščine, nemščine in francoščine), saj le-te kažejo na naravni razvoj jezika in lahko pomenijo tudi karakterno oznako.

Slovenščini kot predmetu v šoli prav tako ne gre na roko nekje v globinah zasidrana podoba učiteljice slovenščine, ki zahteva pretiran red in mir, se oblači kot tvoja babica, vzdihuje ob Prešernovem Sonetnem vencu in je na splošno ves čas sitna. Čeprav je stereotip v večini primerov neupravičen.

Slovenščina je čudovit jezik, s katerim se identificira vsaj dva milijona ljudi. Je lepo zveneč in gibljiv, majhen v svoji veličini in velik v svoji majhnosti, zato bi se vsi njegovi govorci morali truditi, da se ohranja v vseh socialnih in funkcijskih zvrsteh. Slovenščina je posebna tudi zato, ker ima dvojino, kar sploh ni mala malica. Med sodobnimi jeziki so dvojino (pretežno v sledeh) ohranili le škotska gelščina, frizijščina, čakavščina, lužiška srbščina in naša slovenščina. Ta prekrasna slovenska posebnost je vsekakor razlog za občutek ponosa. Dvojina jeziku prida navdih intime, saj »sediva in si zreva v oči« niti slučajno ne bi zvenelo enako, če bi rekla »sedimo in si zremo v oči«. Iti po poti sanskrta, avestščine, stare grščine, stare cerkvene slovanščine, gotščine, stare angleščine in stare nordiščine in drugih jezikov, bi pomenilo za slovenščino silno osiromašenje in izgubo številnih sladkih stavkov.

Namen tega bloga je osvetliti nekatere lektorske težave in razrešiti vprašanja, ki se pojavijo ob sestavljanju pisnega izdelka, ki zahteva slovnično in pravopisno »ustreznost«. Pa začnimo …

  • Share/Bookmark

En odgovor v “Hiter vodič po pravopisu in drugih (jezikovnih) zagonetkah”

  1. G. Wordpress pravi:

    To je primer WordPress komentarja, katerega lahko uredite; pišete malce o sebi ali vaši strani, tako, da bodo vaši obiskovalci vedeli od kod prihajate. Komentarjev in pod-komentarjev lahko ustvarite kolikor želite, seveda jih lahko nato urejate preko WordPressa.

Komentiraj


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !